Do jakich potraw dodawać kolendrę?

 

Uwielbiam gotować – jest to dla mnie sposób na relaks po męczącym dniu w pracy. Staram się cały czas poszerzać swoją wiedzę z tej dziedziny, by zaskakiwać swoich bliskich. Niedawno uznałam, że powinnam przykładać większą uwagę do tego, jakie przyprawy wybieram. Zdaję sobie sprawę, że to od nich w dużej mierze zależy efekt końcowy, czyli smak potrawy.

Kolendra – zastosowanie w kuchni

liście kolendryDo tej pory wybierałam zazwyczaj bardzo podobny zestaw przypraw, które mają delikatny smak i subtelnie podkreślają smak dania. Chciałam jednak dowiedzieć się nieco więcej o poszczególnych ziołach oraz tym, do czego powinno się je dodawać. Moją uwagę na samym początku przykuły liście kolendry. Można je stosować w bardzo wielu daniach – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Kolendra szczególnie dobrze sprawdzi się w daniach ciężkostrawnych, ponieważ wspomaga i przyspiesza proces trawienia. Nigdy wcześniej nie myślałam o takim działaniu przypraw. Postanowiłam więc spróbować zastosować w swojej kuchni kolendrę. Jej smak jest bardzo przyjemny i dobrze komponuje się z różnorodnymi składnikami. Od tego czasu dodaję ją zarówno do dań ciepłych, jak również sałatek czy serków na kanapki. Bardzo mi smakuje w obu wersjach. Dzięki niej rosół oraz inne zupy nabierają jeszcze głębszego smaku. Dobrze sprawdza się również jako dopełnienie wszelkich sosów. Jest to bardzo uniwersalna przyprawa.

Przyprawy nie tylko poprawiają smak dań, ale również ich wygląd. Warto o tym pamiętać, ponieważ dzięki temu można sprawić, że jedzenie będzie jeszcze większą przyjemnością – również estetyczną. Kolendra świetnie sprawdza się w wielu różnorodnych daniach. Można ją stosować do zup, sosów, marynat czy sałatek. Nawet odrobina wystarczy, by urozmaicić smak i uczynić potrawę ciekawszą.

Dodatkowe informacje znajdziesz na: http://kociolek-smakow.pl