Jak zadbać o środowisko

Często myjąc naczynia, czy też gotując różnego rodzaju potrawy, zdarza nam się, że wszelkie tłuszcze wylewamy do zlewów. Nie wielu z nas się później zastanawia co dzieje się tak naprawdę z nim dalej, a przecież tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie. Niestety takie tłuszcze nie są bezpieczne dla środowiska. Jakie zatem działania trzeba było podjąć?

Separatory tłuszczu z korzyścią dla środowiska

separator tłuszczuNie wielu zastanawia się co dzieje się ze śmieciami, które wyrzucamy, ze ściekami bądź tłuszczami wpuszczanymi w kanał. Tłuszcze, które płyną w kanalizacyjnych rurach są bardzo dla środowiska naturalnego niekorzystne. Można je porównać z silnie trującą substancją, niebezpieczną dla życia i zdrowia. Tłuszcze również niekorzystnie działają na cały system oczyszczania ścieków, ponieważ osadza się na rurach, doprowadza do korozji i tworzy kleiste grudki, które są odporne na rozkład. Niezbędny jest zatem separator tłuszczu, czyli specjalny zbiornik modułowy, którego zadaniem jest oddzielić w sposób grawitacyjny tłuszcze lżejsze od wody. Instaluje się je niedaleko źródeł zanieczyszczeń przez tłuszcze. Ciężkie tłuszcze pozostają na dnie zbiornika a te lżejsze unoszą się na powierzchni wody. Można instalować je przy wylotach na kuchenne odpady chociażby w restauracjach. Gdy prowadzimy restauracje i posiadamy dziennie duże ilości tłuszczy chociażby z frytury, nie wylewajmy go do zlewu. Takie tłuszcze można wykorzystać nieraz w różny sposób, dlatego najpierw dowiedzmy się, czy ktoś nie skupuje starych olejów, a jeżeli taka osoba znajdzie się w naszej okolicy możemy odlewać go w specjalne plastikowe beczki.

Separatory są wyposażone w osadniki. Zbiorniki mają różne wielkości. Te mniejsze stanowią doskonałe rozwiązanie do mniejszej gastronomi dlatego sprawdza się one w barach, restauracjach a także w budynkach świadczących usługi noclegowo gastronomiczne.