Jakie pieczywo bez glutenu wybrać?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób wymaga specjalistycznego żywienia. Rośnie liczba ludzi z nietolerancją pokarmową na gluten, laktozę lub inne składniki. Zła dieta w przypadku poważnych schorzeń grozi pogorszenie stanu zdrowia. Można temu zapobiec włączając do codziennej diety odpowiednie produkty. Dla osób nietolerujących gluten zalecany jest specjalny rodzaj pieczywa.

Pieczywo smaczne i dobre dla alergików

pieczywo bez glutenuDobrą alternatywą dla osób zmagających się z alergią na gluten będzie wybór dietetycznego specjalistycznego pieczywa. Obecnie produkuje się go coraz więcej. Do wyboru jest wiele rodzajów bułek, chlebów, wafli i ciastek dla osób z nietolerancją pokarmową. Dzięki temu nie muszą one rezygnować z normalnego jedzenia i swoich ulubionych przekąsek. Pieczywo bez glutenu zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie zarówno chorym na celiakię, jak i z osobom z nietolerancją tego składnika w pokarmie. Jest ono wyjątkowo lekkostrawne, nie zawiera konserwantów, szkodliwych alergenów oraz sztucznych wspomagaczy smaku. To dobra opcja na przekąskę także dla całej rodziny. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy i regeneruje błony śluzowe żołądka oraz jelit. Nie posiada ubocznych produktów ziaren zbóż czy pszenicy, które szkodzą organizmowi chorego. Do ich produkcji wykorzystuje się tapiokę, ryż oraz nieprzetworzoną grykę. Walory smakowe są tak samo cenne jak sam naturalny skład pieczywa.

Do wyboru jest także wiele różnych odmian pieczywa bez glutenu: od ciemnego z niskim indeksem glikemicznym, poprzez słodkie bułeczki śniadaniowe, a na wiejskim chlebie skończywszy. Można z nich z powodzeniem zrobić takie same kanapki jak ze standardowych wypieków. Idealnie komponuje się ono zarówno z owocowymi dżemami, jak i w wersji wytrwanej. Każdemu alergikowi zapewnią zdrowe i smaczne śniadanie, kolację lub podwieczorek.