Skuteczne ozonowanie warzyw

Z pewnością każdy chciałby spożywać zdrową i ekologiczną żywność, która nie stwarza dla nas żadnego zagrożenia. Jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej, ponieważ producenci często stosują w procesie wytwarzania określone substancje chemiczne.

W jakim celu ozonuje się produkty spożywcze?

ozonowanie owoców i warzywBardzo często w sprzedaży można znaleźć produkty, które zawierają szkodliwe substancje, które co prawda są dozwolone, ale w określonych ilościach. Idealna byłaby żywność, do której wytworzenie nie stosuje się żadnych środków chemicznych, ale dziś jest to bardzo rzadko spotykane. Na powierzchni jaj może się znajdować salmonella, w mięśnie znajdujemy antybiotyki, a na owocach i warzywach resztki pestycydów. Częste spożywanie tych środków w dużych ilościach może być niebezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego warto skutecznie walczyć z nim. Żeby się pozbyć pestycydów, antybiotyków, pleśni, grzybów czy bakterii, wystarczy ozonowanie owoców i warzyw. Jest to bardzo prosta czynność, do której potrzebny jest generator ozonu. Może to być zwykły model do ozonowania powietrza z dołączoną rurką i dyfuzorem albo specjalny ozonator do żywności. Dezynfekcja żywności odbywa się w wodzie, ponieważ ponad jej taflę ozon się nie wydostaje. Można bezpiecznie ozonować nie tylko owoce i warzywa, ale również surowe mięso, ryby, jajka czy nawet kasze. Modele przeznaczone do odkażania żywności mają specjalne pojemniki, do których wsadza się produkty i zalewa wodą. W zależności od rodzaju żywności, ozonuje się ją od kilku do kilkudziesięciu minut.

Bez wątpienia ozonowanie produktów spożywczych jest najprostszym sposobem na pozbycie się wszelkich niebezpiecznych substancji z żywności. Ozon usuwa je nie tylko ze skórki warzyw i owoców, ale także z ich wnętrza, dlatego też stają się ekologiczne.