W Polsce coraz częściej zachęca się ludzi do picia wody prosto z kranu. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że woda kranowa badana jest tylko w miejscach, z których pochodzi, a więc w przedsiębiorstwach wodociągowych. Rzadko kto wykonuje badanie wody z kranu.
Membrana półprzepuszczalna znajdująca się w filtrach RO
Zanim woda dotrze do konkretnego budynku, musi przepłynąć przez cały system rur wodociągowych. Stan tych rur w wielu przypadkach jest naprawdę kiepski. Są to w dużej mierze stare, zardzewiałe rury, w których znajduje się mnóstwo zanieczyszczeń. Dlatego w wodzie kranowej można znaleźć związku fluoru, żelaza, duże ilości magnezu, wapnia oraz chlor. Te pierwiastki sprawiają, że woda kranowa nie smakuje zbyt dobrze, a czasem nawet czuć ją chlorem. Nieraz zdarza się też, że z kranu leci pomarańczowa, żółta lub czerwona woda z dużą zawartością żelaza. Istnieją jednak takie urządzenia jak filtry odwróconej osmozy warszawa, dzięki którym można pozbyć się szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń. Takie filtry nazywane są w skrócie filtrami RO. Wykorzystują one proces, który występuje naturalnie w przyrodzie, czyli osmozę. Tutaj ten proces jest jednak odwrócony. Woda przepływa przez specjalną membranę półprzepuszczalną, na której zatrzymują się zanieczyszczenia. Dzięki stosowaniu filtrów odwróconej osmozy, na dnie urządzeń elektrycznych (np. czajników) nie będzie zbierał się kamień. Woda z filtra jest też smaczna i nadaje się do przygotowywania napojów i potraw.
Taka woda jest jednak pozbawiona mikro i makroelementów, które zostały zatrzymane na filtrze. Dlatego do urządzenia kupuje się specjalne mineralizatory, które wzbogacają wodę. Filtry odwróconej osmozy montuje się najczęściej w kuchni pod zlewem. Woda z filtra jest od razu zdatna do spożycia. Nadaje się też do prania, sprzątania i gotowania.