Zalety spożywania domowych jogurtów

 

Produkty kupowane przez nas w sklepie w większości zawierają substancje, które nie są w pełni zdrowe dla organizmu człowieka. Większość dostępnych na półkach sklepowych jogurtów zawiera konserwanty, sztuczne słodziki oraz sztuczne aromaty i barwniki. Tak naprawdę jogurty owocowe, którem możemy kupić w marketach niewiele wspólnego mają z jakimikolwiek owocami. Ich smak i kolor często jest wynikiem dodanych składników, które mają imitować smak i zapach owoców.

Jak zrobić domowy jogurt?

domowe jogurtyWykonanie domowego jogurty jest niestety czasochłonne. Jeśli jednak zależy nam na w pełni zdrowych produktach to raz na jakiś czas można pozwolić sobie na przygotowywanie domowych jogurtów, śmietany czy masła. Do zrobienia jogurty przede wszystkim potrzebne jest pasteryzowane mleko podgrzane do temperatury około 45 stopniu. Następnie do mleka dodajemy kultury bakterii i mieszamy. Mieszankę należy przelać do słoika lub garnka i odstawiamy najlepiej na dwanaście godzin. Kiedy jogurt zgęstnieje możemy go już jeść. Trzymany w lodówce nadaje się do spożycia przez mniej więcej pięć dni. Do domowego jogurty nadaje się mleko zarówno krowie jak i kozie czy owcze. Im tłuściejsze mleko, tym jogurt będzie gęstszy, mimo, że nie używamy żadnych sztucznych zagęstników. Przepisy na domowe jogurty w większości wyglądają tak samo, różnią się tylko dodanymi do jogurtu dodatkami.

Do gotowego wyrobu można wedle uznania dodać cukier, zagęszczone soki owocowe, przeciery z owoców lub kawałki owoców świeżych. Jogurt można jeść z czekoladą lub przyprawami jak cynamon. W kwestii doprawiania smaku jogurty w domu mamy ogromną dowolność. Oczywiście są też osoby, które preferują jogurt naturalny czyli ten bez żadnych dodatków i ani odrobiny cukru. Nadaje się również do zup i sosów.